Muutamia vinkkejä miellyttävään talvipyöräilyyn, jottei tule kammoa lähteä liikkeelle myös pimeinä talvikuukausina. Perinteisellä maantiepyörällä en suosittele talvipyöräilyn aloittamista, jätetään ne vielä talvisäilöön odottamaan kesäisempiä ilmoja. Muuten pyörät sopivat hyvin myös talviajoon. Ns. kappavaihteisilla pyörillä saattaa olla pieniä vaikeuksia vaihteiden kanssa, sillä jos kosteus kapan sisällä ei pääse kuivumaan kunnolla, saattaa vaihteiden vaihtaminen jäädä haaveeksi. Toki pyöräilyä sekään ei estä.
Talvella kannattaa vaihtaa nastarenkaat alle, kuten autoihinkin. Nastat tuovat turvallisuutta ja vakautta ajoon. Toki nastarenkailla ajaminen vaatii oma totuttelunsa. Lisäksi voit yllättyä, että pyörä ei rullaakaan samalla tavalla kuin kesärenkailla, sillä nastat lisäävät kitkaa eli vierintävastusta huomattavasti. Eli jos pyöräilet esimerkiksi töihin, varaathan vähän enemmän aikaa matkaan. Renkaiden laadusta tai nastojen määrästä ei kannata säästää.
Näkyvyys ja huomatuksi tuleminen on pimeällä erityisen tärkeää. Huomioithan, että sekä etuvalo, takavalo, ja sivuheijastimet pinnoissa ovat jo lakisääteisesti pakollisia. Kuten renkaita, on valojakin monen hintaisia ja tehoisia. Nykyisin ledvalot kuluttavat vähän virtaa ja monesti ne ovat ladattavissa, vaikka PC:n USB -portin kautta. Oli etuvalo sitten kiinteästi pyörässä tai kiinnitettynä kypärään, tärkeintä on, että valo on käytössä. Myös ns. heijastinvaljaat on hyvä pukea vaatetuksen päälle, niin varmasti tulet huomioiduksi.
Monesti kuulee puhuttavan, että pyöräillessä tulee kylmä talvella ja siksi ei viitsi lähteä lenkille. Kaiken perusta on kuitenkin oikeanlaatuinen pukeutuminen ja varusteet. Kerrospukeutuminen on kaiken A & O. Merinovillainen pitkä kerrasto, jotain lämmintä väliin ja päälle tuulenpitävä ulkoilupuku, sillä pärjää pitkälle. Tietysti on saatavilla talviajoon tarkoitettuja pyöräilyhousuja, mutta ilmankin pärjää, kunhan kerroksia on riittävästi.
Kädet ja jalat ovat arka kohta. Kunnon paksut rukkaset kannattaa laittaa käsiin, ei sormikkaita. On kuitenkin tärkeää, että pääset silti kätevästi käyttämään käsijarruja ja vaihtamaan vaihteita. Talviajoon tarkoitettuja pyöräilykäsineitä on myös tarjolla, niissä on normaalisti kolme ”lokeroa” sormille. Kädet on todella tärkeä pitää lämpimänä, sillä jos sormia paleltaa, tulee kylmän tuntu joka paikkaan helposti!
Jaloissa on myös olla hyvin lämpimät jalkineet. Normaaleilla talvilenkkareilla pääsee hyvin alkuun ja jalat pysyvät lämpiminä. Mikäli käytät lukkopolkimia ja pyöräilykenkiä, voit hankkia talviset kenkäsuojat ajokenkien päälle. Toinen vaihtoehto on investoida erityisiin talvipyöräilykenkiin. Varpaissa kylmyys tuntuu helposti, kun jalat ovat polkimilla aika passiiviset, joten mieti miten saat jalkasi parhaiten pysymään lämpöisinä.
Kypärä on myös talvella tosi tarpeellinen, sillä kaatumisriski liukkaalla ja lumisella väylällä on hieman kesäkelejä suurempi. Yleensä kypärä on tiukasti sovitettu kesäkeleille, eikä sen alle oikein ”karvahattua” mahdu. Nykyiset tuubihuivit ovat oiva ratkaisu. Kahdella pärjää hyvin. Toinen nostetaan kaulasta pään päälle ja alahuulen alle ja toinen kaksinkerroin pään ylle. Näin saat suojan niskallesi ja korvillesi. Sitten vaan kypärä päähän ja menoksi. Normaalisti myös fleece pipo sopii kypärän alle. Suojalasit suojaavat hyvin silmiä viimalta ja estävät ripsien jäätymisen.
Kuten huomaat, ei talvipyöräilyn aloittaminen ja kokeilu huimia investointeja tarvitse. Nastarenkaat ovat oikeastaan ainoat pakolliset hankinnat, jotta pääset alkuun. Valot on jo hankittu aikaisemmin pimeitä syysiltoja varten. Normaalit lenkkivarusteet pukeutumiseen ovat hyvä vaihtoehto, jotta pääsee alkuun. Yleensä vaan käy niin, että kun aloittelee talvipyöräilyn, siihen innostuu kyllä, ei se sen vaikeampaa ja kylmempää ole kuin syksyllä, kunhan pukeutuu asianmukaisesti. Sitten pikkuhiljaa voi hankkia erityisiä talvipyöräilyyn tarkoitettuja varusteita.
Voit tutistua erilaisiin nastarengasvaihtoehtoihin tästä: